Efterår 2018: Om Det skønne

Mennesket har brug for skønhed. Er det en påstand, der kun vækker genklang i den del af verden, der har overskud til at tænke på det skønne, det sande? Hvorledes oplever og erfarer vi skønheden? Og er erfaringen af det skønne indgangen til mødet med det guddommelige?

         Skønheden er efterårets tema. For hvilken rolle spiller skønheden så i menneskets møde med henholdsvis kunsten, teologien og litteraturen? Tre oplægsholdere vil gennem efteråret forholde sig til dette ud fra en kunstnerisk, en teoretisk og en teologisk vinkel. Således kommer tidligere professor i litteratur, Erik A. Nielsen og taler om den paradisiske skønhed.  Kunstmaleren, Thomas Kluge vil tale om det skønne med afsæt i sin metier, malerkunsten. Lilian Munk Rösing, forfatter og lektor på institut for Kunst og Kulturvidenskab, vil tale om Skønhed med baggrund i sit fag og sin seneste udgivelse ’Anna Anchers rum’.


Den paradiske skønhed

ved Erik A. Nielsen - 13/10-18 kl. 10-13

At paradiset er det skønneste af det skønne, kan de fleste kristne forkyndelser blive enige om. Men hvordan er det med den verden, mennesket blev nedstyrtet til efter syndefaldet? Er der nogen spor af Paradiset - og da hvilke - i det jordiske liv? Eller lever vi bare i dødens hæslige dal?

         Og hvorfor måtte Kristus med sin lidelse og død betale så dyrt for at åbne vejen til et nyt Paradis? Det himmelske Jerusalem. Er der skønnere i det genåbnede Paradis end i det tabte?  De spørgsmål har den kristne poesi og tradition meget forskellige svar på.

 

 

foto: Morten Holtum

Anna Anchers rum

ved Lilian Munk Rösing - 8/12-18 kl. 10-13

“Det er gennem skønheden, man vandrer til friheden.” Sådan skriver Friedrich Schiller i sine breve om menneskets æstetiske opdragelse. Lilian Munk Rösing har fået sin æstetiske opdragelse gennem Anna Anchers malerier. Hun vil fortælle om deres særlige kvaliteter og om de tanker, de har vakt i hende, ikke bare om kunsten, men også om eksistensen. Det handler om lysets stof og farvens kød. Det handler om de ydre rum, Anna Ancher maler. Men også om indre rum og livsrum.  

 

foto: Jens Dresling

Skønheden og malerkunsten

ved Thomas Kluge - 17/11-18 kl. 10-13

foto: Lærke Posselt
 

Adresse

Sognegården

Stades Krog 9

2800 Kgs. Lyngby

Datoer og tidspunkter

Lørdag d. 13/10-18, kl. 10-13

Lørdag d. 17/11-18, kl. 10-13

Lørdag d. 8/12-18, kl. 10-13

Pris

LUKKET FOR TILMELDING

200 kr pr. person

Prisen inkluderer alle tre foredrag samt frokost.

 

 

Tilmelding

Til kirkekontoret fra d. 3/9